В зв’язку з підривом Каховської ГЕС виникла загроза спалаху гостро кишкових інфекцій, ботулізм та інші хвороби.
Увага забороняється вживати рибу та морепродукти з Херсонської, Миколаївської, Днепропитровської, Одеської областей.
Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання відомих біологічних отрут, він в 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії. Токсини виробляються токсини) , що виробляються бактеріями ботулізму.
Цей токсин є одним з найсильніших від усіх при зростанні і розмноженні мікробів ботулізму в різних консервованих продуктах: рибі, шинці захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини . Захворювання виникає раптово після вживання не доброякісних продуктів: риби (в'яленої, соленої, копченої), м'ясних продуктів (шинки, ковбаси), овочевих і фруктових консервів, що готувалися в домашніх умовах і зберігалися при кімнатній температурі.
Хвороба починається гостро, через 3-24 години після прийому їжі, іноді пізніше. З'являються нездужання, загальна розбитість, сильна м'язова слабкість, незначний головний біль, погіршується апетит і сон. Потім хворий відчуває значну сухість в роті, спрагу, іноді невеликі болі в животі, нудоту. Іноді виникає блювота, яка може повторюватися в перші два дні хвороби. В цей же час спостерігається часте відвідування туалету; потім з'являються запори, що супроводжуються метеоризмом (здуття живота). Температура тіла буває нормальною, але може бути і підвищеною.
Для попередження ботулізму слід пам'ятати, що :
- не можна купувати на ринку і споживати домашні консерви, солену, копчену і в'ялену рибу, приготовлену приватними особами в домашніх умовах, оскільки вони зазвичай не дотримують правил консервації риби . В'ялення і копчення в домашніх умовах не знищує спори збудників ботулізму, а навпаки, сприяє їх проростанню і утворенню ботулінічного токсину.
Діти особливо чутливі до ботулінічного токсину, слід бути дуже уважним, готуючи їм страви. Не можна давати дітям консервовані в домашніх умовах харчові продукти, не проварені перед вживанням. Особливо гриби, консерви з морквою, перцем, соки з моркви і томатів, що довго зберігалися. Щоб попередити ботулізм та запобігти кишковим захворюванням і харчовим отруєнням, особливо у дітей, слід вживати свіже приготовані або добре проварені, термічно оброблені продукти.
Отже будьте дуже обережні з консервованими, в’яленими, копченими продуктами домашнього приготування.
Фельдшер санітарний відділу державного
нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Охтирського районного управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Юрій ТАРАНЕНКО