foto1
1
foto1
2
foto1
3
foto1
4
foto1
5

+380545751369
Контакти



Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», а також додатком №1 до нього, передбачено обов’язкове зазначення речовин або продуктів, які використовуються у виробництві або приготуванні харчового продукту і залишаються присутніми у готовому продукті, навіть у зміненій формі, що спричиняють алергічні реакції або непереносимість.

Інформація має бути вказана у переліку інгредієнтів з чітким зазначенням назви речовини або продукту згідно із списком алергенів.

Назва алергену або продукту з нього має бути виділена певним шрифтом, стилем або кольором фону, завдяки чому вона чітко відрізнятиметься від решти переліку інгредієнтів.

За відсутності переліку інгредієнтів, подаючи інформацію щодо речовин або продуктів, які можуть спричиняти алергію або непереносимість, необхідно включати слово “містить” перед назвою алергену або продукту з нього.

Офіційний список алергенів включає 14 позицій: злаки, що містять глютен, ракоподібні, яйця, риба, арахіс, соєві боби, молоко, горіхи, селера, гірчиця, насіння кунжуту, двоокис сірки та сульфіти, люпин, молюски.

Часто на етикетці можна зустріти, що харчовий продукт містить “сліди” якогось алергену, наприклад, “сліди глютену”. Цим виробник дає зрозуміти, що продукт виробляється на потужності, де використовується даний алерген і може випадково потрапити у продукт в кількості, яку виробник не зміг виявити за допомогою лабораторних методів, і тому вказує ці алергени на упаковці як запобіжний захід.

Варто зазначити, що маркуватися алергени повинні не лише на упаковці харчового продукту, а й у меню закладів громадського харчування. Якщо продукти реалізуються дистанційно, то в інформації про продукт також потрібно надавати відомості щодо речовин або продуктів, які можуть спричиняти алергію або непереносимість. Така інформація має бути доступною для ознайомлення споживачем до моменту продажу харчового продукту.

Надання точної, чіткої та легко зрозумілої для споживача інформації про харчовий продукт вкрай важливе для підвищення рівня благополуччя споживачів, а також необхідне для запобігання такої проблеми як важкі наслідки алергічних реакцій.

 

 

Простежуваність харчових продуктів

Відповідно до статті 22 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», в якому враховані відповідні вимоги регламентів Європейського Союзу, оператори ринку, що здійснюють виробництво та/або обіг харчових продуктів тваринного походження, обов’язково повинні надавати операторам ринку, до яких постачаються ці харчові продукти, а також на вимогу компетентного органу таку інформацію:

назва та інші відомості, що дають змогу ідентифікувати харчовий продукт;

обсяг (об’єм) або кількість (вага) харчового продукту;

найменування та місцезнаходження потужності, з якої постачається харчовий продукт, а якщо така потужність знаходиться в Україні - також її реєстраційний (особистий) номер;

найменування та місцезнаходження оператора ринку, який постачає харчовий продукт, якщо вони відрізняються від найменування та місцезнаходження потужності, з якої постачається харчовий продукт;

найменування та місцезнаходження потужності, до якої постачається харчовий продукт, а якщо така потужність знаходиться в Україні - також її реєстраційний номер;

найменування та місцезнаходження оператора ринку, потужності, до якої постачається харчовий продукт, якщо вони відрізняються від найменування та місцезнаходження потужності, до якої постачається харчовий продукт;

відомості, що дають змогу ідентифікувати партію (лот) харчового продукту або партію вантажну;

дата відправлення партії (лота) харчового продукту або партії вантажної.

Наявність зазначеної вище інформації дає можливість визначити та задокументувати інформацію про харчову продукцію за принципом «крок вперед та крок назад» від первинного виробництва або імпорту до прилавку магазину та зафіксувати відповідні дані на всіх етапах: виробництво-переробка-транспортування-продаж.

За порушення законодавства України про харчові продукти та корми передбачена відповідальність згідно з Розділом ІХ Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Джерело Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

 



Copyright © 2025 Copyright Великописарівська селищна рада Rights Reserved.